Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy budyń kakaowy

Gorąco polecamy sprawdzone przepisy na znakomite desery. Domowy budyń kakaowy. Do jego wykonania potrzebujesz: mleka, kakao, masła, banana i czekolady.  
 

Składniki:

  • 1,5 łyżki kakao
  • 450 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • banan
  • kawałek czekolady

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać 350 ml mleka.
    Wrzucić do niego kawałek masła.
    Wsypać cukier, cukier waniliowy oraz kakao.
    Trzymać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masło i cukier się ropusi i powstanie jednolity płyn.
    Natomiast do reszty mleka dodać mąkę pszenną oraz żółtka.
    Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Powstałą masę dodawać stopniowo do gotującego się mleka. 
    Cały czas energicznie mieszając, trzymać na średnim ogniu do momentu, aż powstanie gęsty budyń.
    Gotowy przełożyć do salaterek lub pucharków.
    Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Udekorować nimi wierzch deseru.
    Na koniec posypać startą czekoladą.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *