Poznaj sekret przepysznych suszonych pomidorów. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: pomidorów, czosnku, papryczek chilii oraz aromatycznych ziół.
Składniki:
- 4 kg pomidorów
- 2 szkl oleju słonecznikowego
- 8 ząbków czosnku
- 2 papryczki chilli
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżego oregano
- sól
Sposób wykonania:
-
Pomidory dokładnie umyć.Osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na połówki.Ułożyć je na blasze do pieczenia.Oprószyć lekko solą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni (termoobieg).I tak przygotowane pomidory powinny się suszyć około 15-16 godzin.Pilnować, aby pomidory nie wyschły na wiór.Wówczas przełożyć pomidory do słoików.Do każdego włożyć po kawałku papryczki.Wrzucić ząbek czosnku i dodać zioła.Zalać całość olejem.Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
Liczba porcji: 4