Przedstawiamy wiele ciekawych i pysznych przepisów na śledzie. Tym razem śledzie w pomidorowym sosie. Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz: filetów śledziowych, mleka, cebuli, koncentratu pomidorowego i przypraw.
Składniki:
- 400 g śledzi matiasy
- 3 czerwone cebule
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
-
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na całą noc.Następnego dnia odsączyć je z mleka i pokroić na mniejsze kawałki.Obraną cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem.Przesmażyć ją po czym dodać koncentrat pomidorowy.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku ostrą papryką, pieprzem oraz kardamonem.Następnie dodać jeszcze oliwę z oliwek.Wymieszać i doprawić jeszcze do smaku cukrem.Trzymać jeszcze kilka minut na małym ogniu.Powstałym sosem pomidorowym zalać śledzie i odstawić je na co najmniej 2 godziny.
Liczba porcji: 6