Ciasta – te na co dzień i od święta. Dziś przepis na pyszny sernik Magdaleny. Lista zakupów: biały ser, budyń śmietankowy, żółtka, śmietanka kremowa.
Składniki:
- 1 kg sera białego
- 1 szkl oleju
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szkl mleka
- 1,5 szkl cukru
- 8 żółtek
- 0,5 litra śmietany kremówki 36%
- herbatniki na spód
Sposób wykonania:
-
Ser zemleć w maszynce dwukrotnie i wymieszać razem z olejem.Następnie do żółtek dodać cukier i razem utrzeć.Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ser.Gdy składniki się połączą dodać budynie wymieszane z mlekiem.Następnie dodać ubitą śmietanę.Całość dokładnie wymieszać.Na sam koniec białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Herbatniki pokruszyć i wyłożyć nimi dno formy.Wylać na nie ciasto serowe.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 9