Kolejna propozycja na znakomity krem. Będziesz zaskoczony jaki dobry. Pomidorowy krem. Do jego wykonania potrzebujesz: soku pomidorowego, pomidorów z puszki, sera feta, papryki i przypraw.
Składniki:
- 1 l soku pomidorowego
- puszka pomidorów
- 150 g sera feta
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ czerwonej papryki
- oliwa
- pieprz
- zioła prowansalskie
- bazylia
- cukier
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę i czosnek posiekać po czym wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.Razem przesmażyć po czym dodać umyta paprykę pokrojoną w kostkę.Dodać jeszcze sparzone wrzątkiem, obrane i pokrojone pomidory.Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 15 minut.Po tym czasie wlać sok pomidorowy.Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem, cukrem, bazylią i ziołami prowansalskimi.Całość doprowadzić do wrzenia i trzymać na ogniu kolejne 15 minut.Po tym czasie dodać pokrojony ser feta.Wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut.Następnie zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki krem.Udekorować zieleniną.
Liczba porcji: 6