Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowana cukinia Justyny

Poszukujesz fajnych przepisów na faszerowane warzywa? Wypróbuj ten przepis na faszerowaną cukinię. Do jej wykonania potrzebujesz: mięsa mielonego, pomidorów, żółtego sera i przypraw. 
 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 20 dag sera żółty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cukinie dokładnie umyć po czym przekroić ją wzdłuż na połówki.
    Delikatnie wydrążyć z nich miąższ. 
    Natomiast cebulę i czosnek obrać po czym je posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.
    Wówczas dodać jeszcze mięso i razem przesmażyć.
    W między czasie pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
    Gdy mięso się przesmażyć dodać do niego pomidory razem z bazylią.
    Całość wymieszać i trzymać jeszcze chwilę na ogniu.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym farszem wypełnić cukinie.
    Posypać je startym żółtym serem.
    Wstawić od piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekać około 35 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *