Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Waniliowy budyń Jadwigi

Zastanawiasz się co przygotować dziś na deser? Przygotuj znakomite waniliowy budyń. Do jego wykonania potrzebujesz: jajek, mleka, laski wanilii, mąki oraz owoców do dekoracji. 
 

Składniki:

  •  6 jajek
  •  ½ laski wanilii
  •  200 ml mleka
  •  80 g mąki
  •  1 łyżka masła
  •  100 g cukru
  •  masło
  •  owoce do dekoracji 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać mleko.
    Dodać do niego wanilię oraz cukier.
    Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia.
    Mieszając trzymać na małym ogniu do zgęstnienia.
    Wówczas zestawić z ognia do ostygnięcia.
    Następnie wyjąć z mleka wanilię a dodać żółtka oraz mąkę. 
    Całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę. 
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotową masę przelać do żaroodpornych miseczek, wysmarowanych masłem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut.
    Przed podaniem udekorować ulubionymi owocami. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *