Składniki:
- 40 dag wędzonego boczku
- 40 dag mąki
- 15 dag masła
- 500 ml śmietany
- 25 dag startego łagodnego żółtego sera
- 1 łyżeczka soli
- 2 pory
- 6 żółtek
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać razem z solą.
Wówczas dodać masło i razem posiekać.
Całość wyrabiać dodając odrobinę wody, aby składniki się połączyły.
Powstałe ciasto rozwałkować po czym wylepić nim foremki do ciastek wysmarowane tłuszczem.
Ciasto ponakłuwać widelcem.
Następnie rozłożyć na nim pokrojone pory oraz boczek.
Natomiast śmietanę wymieszać z starym serem i żółtkami.
Powstałą masę wylać na babeczki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego o 180 stopni i piec około 30 minut.
Liczba porcji: 6