Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makowe ciasteczka

 

Składniki:

  •  2 szklanki mąki
  •  pół łyżeczki proszku do pieczenia
  •  pół szklanki cukru pudru
  •  1/4 szkl. maku
  •  2 żółtka
  •  pół kostki masła
  •  2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:

  1. Mąkę wymieszać razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz makiem.
    Dodać schłodzone posiekane masło, żółtka i śmietanę.
    Następnie zagnieść wszystkie składniki aby powstało ciasto.
    Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę  po czym je rozwałkować i wyciąć z niego ciastka.
    Możemy do tego użyć specjalnej foremki lub zwykłej szklanki.
    Gotowe ciastka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu aż ciasta nabiorą złotego koloru.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *