Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurki w winnej marynacie do słoików

 

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • ½ szkl. 6% octu
  • ½ szkl. wody
  • kawałek cynamonu
  • 5-6 goździków
  • 2listki laurowe
  • 4-6 ziela angielskiego
  • 4-6 ziarenek białej gorczycy
  • 1 ½ łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  1. Wodę osolić i ocukrzyć po czym wrzucić do niej wszystkie przyprawy.
    Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 7 minut.
    Po tym czasie wlać jeszcze wino oraz ocet.
    Ponownie zagotować.
    Następnie grzyby dokładnie oczyścić sparzyć wrzątkiem po czym gotować  w osolonej wodzie około 20 minut.
    Wówczas grzyby odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do wyparzonych słoików.
    Zalać je marynatą  szczelnie zakręcić.
    Pasteryzować około 12 minut.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *