Składniki:
- 1 kg kurek
- ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina
- ½ szkl. 6% octu
- ½ szkl. wody
- kawałek cynamonu
- 5-6 goździków
- 2listki laurowe
- 4-6 ziela angielskiego
- 4-6 ziarenek białej gorczycy
- 1 ½ łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
- Wodę osolić i ocukrzyć po czym wrzucić do niej wszystkie przyprawy.
Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 7 minut.
Po tym czasie wlać jeszcze wino oraz ocet.
Ponownie zagotować.
Następnie grzyby dokładnie oczyścić sparzyć wrzątkiem po czym gotować w osolonej wodzie około 20 minut.
Wówczas grzyby odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do wyparzonych słoików.
Zalać je marynatą szczelnie zakręcić.
Pasteryzować około 12 minut.
Liczba porcji: 6