Składniki:
- pstrągi po 30-35 dag ( po jednym na osobę)
- masło
- sok z cytryny
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz biały
Sposób wykonania:
Świeże pstrągi skrobiemy, patroszymy, myjemy. Rozchylamy lekko podważamy palcami kręgosłup, delikatnie obluzowujemy go wraz z ościami i usuwamy. Głowy i ogona nie odcinamy. Pstrągi lekko skrapiamy sokiem cytryny, nacieramy w środku i po wierzchu solą i pieprzem, wstawiamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Do środka każdego pstrąga wkładamy po łyżeczce masła i kilka łodyżek koperku. Szczelnie owijamy folią aluminiową posmarowaną od wewnątrz masłem, układamy na ruszcie nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut.Pod koniec pieczenie folię lekko rozchylamy.