Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg w papilotach

Składniki:

    • pstrągi po 30-35 dag ( po jednym na osobę)
    • masło
    • sok z cytryny
    • 1 pęczek koperku
    • sól, pieprz biały

    Sposób wykonania:
    Świeże pstrągi skrobiemy, patroszymy, myjemy. Rozchylamy lekko podważamy palcami kręgosłup, delikatnie obluzowujemy go wraz z ościami i usuwamy. Głowy i ogona nie odcinamy. Pstrągi lekko skrapiamy sokiem cytryny, nacieramy w środku i po wierzchu solą i pieprzem, wstawiamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Do środka każdego pstrąga wkładamy po łyżeczce masła i kilka łodyżek koperku. Szczelnie owijamy folią aluminiową posmarowaną od wewnątrz masłem, układamy na ruszcie nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut.Pod koniec pieczenie folię lekko rozchylamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *