Składniki:
-
- 1 kg fileta łososia norweskiego
- 3 brzoskwinie z puszki
- 1 łyżka oliwy
- masło
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- sok z cytryny
- sól, biały pieprz
Sposób wykonania:
Brzoskwinie umyć,pokroić na ósemki. Filet z łososia pokroić na 10 kawałków, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie na każdym kawałku rozsmarować posiekany czosnek i łyżeczkę masła, 1 łyżeczkę natki pietruszki i posypać go grubą warstwą bułki tartej (chroni rybę przed wysuszeniem). Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim porcje łososia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po 30 minutach wysunąć naczynie z piekarnika i pomiędzy porcje ryby włożyć cząstki brzoskwiń. Piec jeszcze przez 10 minut.
1 comment for “Łosoś wykwintny”