Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z czereśniami

 

Składniki:

  • 500 g czereśni
  • 50 g cukru
  • 125 g mąki
  • cukier puder do posypania
  • 50 g cukru pudru
  • 0,3 l mleka
  • 3 jajka
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Czereśnie dokładnie umyć i wydrylować po czym zasypać je cukrem i odstawić na 30 minut.
    W między czasie jajka ubić na jednolitą masę po czym dodać do nich przesianą mąkę, cukier puder oraz sól.
    Gdy składniki się połączą wlać jeszcze mleko i całość dokładnie wymieszać.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Na wierzchu rozłożyć czereśnie odsączone z nadmiaru soku.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *