Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Węgorz i koperkowy sos

 

Składniki:

  • 1 kg węgorza
  • ¾ l jasnego piwa
  • 2 cebule
  • 2 goździki
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 1 kieliszek porto
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Rybę dokładnie oczyścić i pokroić na dzwonka, które oprószyć solą i przełożyć do rondla.
    Wówczas wlać piwo i dodać goździki, skórkę z cytryny, posiekaną cebule oraz wlać porto.
    Tak zamarynowaną rybę odstawić na około godzinę w chłodne miejsce.
    Po tym czasie gotować przez 30 minut na małym ogniu.
    Następnie przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego a sos przetrzeć przez sito i dodać do niego śmietanę wymieszaną z mąką oraz posiekany koperek.
    Gotować go na małym ogniu do zgęstnienia po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym sosem polać rybę i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *