Składniki:
- 1 kg węgorza
- ¾ l jasnego piwa
- 2 cebule
- 2 goździki
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 1 kieliszek porto
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Rybę dokładnie oczyścić i pokroić na dzwonka, które oprószyć solą i przełożyć do rondla.
Wówczas wlać piwo i dodać goździki, skórkę z cytryny, posiekaną cebule oraz wlać porto.
Tak zamarynowaną rybę odstawić na około godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie gotować przez 30 minut na małym ogniu.
Następnie przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego a sos przetrzeć przez sito i dodać do niego śmietanę wymieszaną z mąką oraz posiekany koperek.
Gotować go na małym ogniu do zgęstnienia po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym sosem polać rybę i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Liczba porcji: 5