Składniki:
- ½ kg jagnięciny
- 3 pomidory
- 2 gałązki szafranu
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso zarumienić ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie po czym oprószyć go solą oraz pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Rozłożyć na nim obrane pomidory pokrojone na kawałki oraz czosnek pokrojony w plasterki.
Posypać całość posiekaną natką pietruszki i szybko podsmażyć.
Następnie wlać odrobinę wody i dodać rozmaryn oraz liść laurowy.
Na koniec dodać jeszcze szafran wymieszany z mała ilością wody .
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 ½ godziny.
Liczba porcji: 4