Składniki:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg startych jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 agrestowa galaretka
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 litr owocowego jogurtu
Sposób wykonania:
- Ubić jajka ze szklanką cukru, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Przygotować formę, wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni C około 30-40 minut.
Masło roztopić, dodać obrane i pokrojone na drobne kawałki jabłka, szklankę cukru i podsmażyć, dodać suchą czerwoną galaretkę, wymieszać i jeszcze smażyć 5 minut bez przykrycia.
Zieloną galaretkę i żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, przestudzić i wymieszać z jogurtem.
Na biszkopcie ułożyć masę jabłkową , okrągłe biszkopty i masę jogurtową, schłodzić.
Liczba porcji: 9