Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak polewany szampanem

 

Składniki:

 

  • kurczak
  • łyżka masła
  • szampan
  • 2 pomarańcze
  • 5 dag rodzynek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sposób wykonania:
Umytego kurczaka natrzeć solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, odstawić na godzinę.
Po tym czasie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około godziny.
W trakcie pieczenia co jakiś czas polewając szampanem a pod koniec sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Miękkiego kurczaka wyjąć z piekarnika, podzielić go na porcję, usuwając większe kości.
Następnie obrane pomarańcze pokroić na cząstki i razem z rodzynkami i przyprawami włożyć do kurczaka i chwilę jeszcze razem poddusić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *