Składniki ciasto:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodawać powoli cukier i ubijać dalej do rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i chwilę ubijać na końcu dodać mąkę i delikatnie wymieszać nie za pomocą miksera. Blaszkę wysmarować masłem posypać mąką. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa:
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka malina
- 2 galaretki agrestowe
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 20 dkg cukru pudru s
- zczypta soli
- 6 łyżek żelatyny spożywczej
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mleka
Sposób przyrządzenia:
2 galaretki cytrynową i malinową rozpuśćić osobno w 0,400 ml wody i odstawić w płaskim naczyniu do zastygnięcia. Śmietanę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać 10 dkg cukru, 0,5 cukru waniliowego, szczyptę soli i ubić na sztywno. Połowę mleka zagotować i zalać nim 3 łyżki żelatyny, i dobrze rozpuścić. W między czasie pokroić galaretkę cytrynową i dodać do ubitej wcześniej śmietany, oraz rozpuszczoną żaletynę. Dokłanie wszystko wymieszać.
Prace finalne:
Wylać na upieczony i napączowany dowolnie biszkopt. Wstawić do lodówki, identycznie postępować z drugą połówką śmietany kremówki z tym, że dodać galaretkę malinową. Wylać na poprzenią masę, gdy wszystko zastygnie, zalać wcześniej przygotowanymi galeratkami agrestowymi. Pozostawić do zastygnięcia. ps. Placek ten uwielbiają dzieci:).
1 comment for “Galaretkowa tęcza”