Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 ½ szkl ciepłego mleka
- 5 dag drożdży
- 3 jajka
- ½ kostki masła
- ½ szkl cukru
- garść rodzynek
- skórka pomarańczowa
- kardamon tłuszczony
- cynamon
Sposób wykonania:
Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże i dokładnie wymieszać.
Następnie wsypać mąkę, wbić jajka i dodać roztopione masło, cukier, rodzynki, cynamon, kardamon i skórkę pomarańczową.
Całość dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
Wówczas przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyłożyć nasto lnice i dokładnie wyrobić.
Wyrobione ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia po czym wierzch baby posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.