Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biszkopt z makiem Roberta

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 ½ szkl maku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl cukru
  • kostka margaryny

Sposób wykonania;
Białka z dodatkiem cukru ubić na puszystą masę, wówczas dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się połączą do koniec wlać jeszcze olej i dokładnie wymieszać.
Powstałe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
W między czasie mak sparzyć wrzątkiem i zemleć dwa razy w maszynce po czym wbić do niego jajka i dodać mąkę.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do margaryny rozpuszczonej na małym ogniu w rondelku.
Razem gotować jeszcze około 5 minut.
Po upieczeniu rozsmarować masę makową na cieście.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *