Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 1 ½ szkl maku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ¾ szkl cukru
- kostka margaryny
Sposób wykonania;
Białka z dodatkiem cukru ubić na puszystą masę, wówczas dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się połączą do koniec wlać jeszcze olej i dokładnie wymieszać.
Powstałe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
W między czasie mak sparzyć wrzątkiem i zemleć dwa razy w maszynce po czym wbić do niego jajka i dodać mąkę.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do margaryny rozpuszczonej na małym ogniu w rondelku.
Razem gotować jeszcze około 5 minut.
Po upieczeniu rozsmarować masę makową na cieście.