Składniki:
- ½ szkl mąki pszennej
- ½ szkl mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl cukru
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 15 dag mieszanych bakalii
- 100 ml rumu
- rum do namoczenia bakalii
Sposób wykonania:
Posiekane bakalie zalać rumem i odstawić aby namokły.
W między czasie margarynę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego utrzeć na puszystą masę.
Wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo żółtka oraz obie mąki.
Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną pianę, oraz bakalie odsączone z rumu obtoczone w mace.
Całość delikatnie połączyć i przelać do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około godziny.