Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks z balikami moczonymi w rumie

 

Składniki:

 

  • ½ szkl mąki pszennej
  • ½ szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl cukru
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 15 dag mieszanych bakalii
  • 100 ml rumu
  • rum do namoczenia bakalii

Sposób wykonania:
Posiekane bakalie zalać rumem i odstawić aby namokły.
W między czasie margarynę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego utrzeć na puszystą masę.
Wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo żółtka oraz obie mąki.
Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną pianę, oraz bakalie odsączone z rumu obtoczone w mace.
Całość delikatnie połączyć i przelać do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *