Składniki:
- 35 dag masła
- ¾ szkl cukru pudru
- 12 dag posiekanych migdałów
- Łyżeczka startej skórki z cytryny
- 40 dag mąki
- 6 jaj
- szczypta soli
- słoik gęstych konfitur
Sposób wykonania:
Do miękkiego masła dodać cukier puder i dokładnie utrzeć.
Wówczas dodać posiekane migdały, mąkę, skórkę z cytryny oraz 4 żółtka ugotowane na twardo przeciśnięte przez sito.
Na sam koniec dodać jeszcze jedno surowe żółtko oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie wyrobić na jednolite ciasto, które podzielić na 3 części i odstawić na godzinę.
Po tym czasie dwie części rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Natomiast z trzeciej części uformować małe wałeczki, z której uformować na dwóch pozostałych plackach kratę.
Całość posmarować jeszcze roztrzepanym żółtkiem i piec na złoto w średnio nagrzanym piekarnik.
Po upieczeniu i ostudzeniu przełożyć gęstą konfiturą.