Składniki:
- ½ kg suszonych śliwek
- 2 szkl mocnej herbaty earl grey
- ½ l octu winnego
- 1 szkl cukru
- ½ cytryny
- kilka goździków
- kawałek kory cynamonu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Umyte śliwki przełożyć do dużego słoja i zalać je gorącą herbatą z dodatkiem plasterka cytryny ( bez pestek).
Przykryć i odstawić na całą noc.
Następnego dnia do rondelka wlać ocet.
Dodać do niego cukier, goździki, cynamon, ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową.
Całość doprowadzić do wrzenia po czym dodać śliwki razem z herbatą w której się moczyły.
Doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia do ostygnięcia.
Wówczas śliwki przełożyć do wyparzonych słoików a zalewę jeszcze raz zagotować i przecedzić.
Zalać śliwki, szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.