Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piwna biała kiełbasa

 

Składniki:

 

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • ½ l jasnego piwa
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mała
  • 1 łyżka octu winnego sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Kiełbasę przełożyć do rondelka.
Zalać ją butelką wina i taką samą ilością wody.
Wrzucić jeszcze posiekaną cebulę i gotować około 20 minut pod przykryciem.
Po tym czasie kiełbasę wyjąć a sos przetrzeć przez sito.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą dodać do sosu.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Sos jeszcze gotować kilka minut do zgęstnienia.
Przed podaniem podgrzać kiełbasę w sosie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *