Składniki:
- 1 kg filetów z piersi indyka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- szczypta czarnego pieprzu
- ½ szkl soku pomarańczowego
- garść żurawin
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka miodu
Sposób wykonania:
Sos sojowy wymieszać z oliwa z oliwek, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Powstałą marynatą natrzeć filety z piersi indyka.
Odstawić na 30 minut.
W między czasie do rondelka wlać sok z pomarańczy i podgrzać go na małym ogniu.
Wówczas dodać miód, żurawiny i rozmaryn.
Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Gdy żurawiny się rozgotują odstawić rondelek do ostygnięcia.
Wówczas całość zmiksować na gładki sos.
Filety z indyka odsączyć z marynaty i piec na grillu na złoto z obu stron.
Przed podaniem polać sosem.