Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl jasnego piwa
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka posiekanego majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka cząbru
- kilka ziarenek rozgniecionego jałowca
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Żeberka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie do piwa dodać majeranek, listki laurowe, rozmaryn, cząber, ziarenka jałowca oraz sól i pieprz.
Wymieszać i do powstałej marynaty włożyć żeberka.
Wstawić na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie odsączyć żeberka z marynaty po czym posmarować olejem wymieszanym z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Piec równomiernie obracając do zarumienienia się żeberek.