Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowane żeberka w piwie

 

Składniki:

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl jasnego piwa
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka posiekanego majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • kilka ziarenek rozgniecionego jałowca
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Żeberka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie do piwa dodać majeranek, listki laurowe, rozmaryn, cząber, ziarenka jałowca oraz sól i pieprz.
Wymieszać i do powstałej marynaty włożyć żeberka.
Wstawić na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie odsączyć żeberka z marynaty po czym posmarować olejem wymieszanym z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Piec równomiernie obracając do zarumienienia się żeberek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *