Składniki:
- 60 dag brukselki
- 60 dag pomidorów
- 1 cebula
- ½ łyżki pikantnego ketchupu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
Brukselkę ugotować w osolonym i ocukrzonym wrzątku.
W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać je ze skórki i pokroić na cząstki.
Następnie na rozgrzanym maśle i oleju przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas dodać pomidory i trzymać na ogniu jeszcze przez kilka minut.
Dodać ketchup i doprawić do smaku solą, pieprzem, pokruszonym listkiem laurowym oraz rozmarynem.
Całość dokładnie wymieszać i a koniec dodać jeszcze odcedzoną w wody brukselkę.
Dusić ostanie kilka minut a przed podanie posypać jeszcze startym parmezanem.