Składniki:
- 2 brokuły
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szl wywaru z brokułów
- ½ szkl śmietany
- 2 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka startego żółtego sera
- sól
- cukier
Sposób wykonania:
Oczyszczone brokuły gotować we wrzątku z dodatkiem soli i pieprzu przez kilka minut.
Po tym czasie odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego i skropić je sokiem z cytryny.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, rozprowadzić ja szklanką wywaru spod gotowania brokułów.
Cały czas mieszając gotować na małym ogniu.
Gdy sos zacznie gęstnieć, zdjąć rondelek z ognia a do sosu dodać śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.
Na koniec dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
Sosem polać brokuły a wierzch posypać jeszcze startym serem i bułką tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.