Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuły zapiekane pod beszamelem

 

Składniki:

 

  • 2 brokuły
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szl wywaru z brokułów
  • ½ szkl śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • sól
  • cukier

Sposób wykonania:
Oczyszczone brokuły gotować we wrzątku z dodatkiem soli i pieprzu przez kilka minut.
Po tym czasie odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego i skropić je sokiem z cytryny.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, rozprowadzić ja szklanką wywaru spod gotowania brokułów.
Cały czas mieszając gotować na małym ogniu.
Gdy sos zacznie gęstnieć, zdjąć rondelek z ognia a do sosu dodać śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.
Na koniec dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
Sosem polać brokuły a wierzch posypać jeszcze startym serem i bułką tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *