Składniki:
- 2 pory
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu śliwkowego
- 2 łyżki miodu pitnego
- ½ cytryny
- 4 łyżki pokruszonych orzeszków pistacjowych
Sposób wykonania:
Dokładnie oczyszczone pory przekroić na pół po czym pokroić na 2 milimetrowe paseczki.
Usmażyć je na rozgrzanym oleju.
Po kilku minutach zalać je gorącym bulionem warzywnym i dusić jeszcze przez kilka minut.
Po tym czasie zdjąć rondelek z ognia i dodać sosem sojowym, śliwkowym, miodem oraz sokiem z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać i połączyć z orzeszkami.
Powstałą masę wkładać do małych foremek np. ciastkach czy do filiżanki mocno ugniatając.
Przełożyć na półmisek odwracając foremkę dnem do góry i wyłożyć tak jak babkę.