Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- plaster selera
- 1 pietruszka
- 1 szkl śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- ½ łyżeczki oregano
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i przełożyć do garnka.
Dodać kostkę bulionową, seler i pietruszkę pokrojone na plasterki.
Zalać całość woda i ugotować do miękkości.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano i przełożyć całość do ziemniaków.
Wymieszać i odstawić do ostygnięcia,
Wówczas całość zmiksować, dodać śmietanę i ponownie zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.