Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z ziemniaków z koperkiem

 

Składniki:

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • plaster selera
  • 1 pietruszka
  • 1 szkl śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • ½ łyżeczki oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i przełożyć do garnka.
Dodać kostkę bulionową, seler i pietruszkę pokrojone na plasterki.
Zalać całość woda i ugotować do miękkości.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano i przełożyć całość do ziemniaków.
Wymieszać i odstawić do ostygnięcia,
Wówczas całość zmiksować, dodać śmietanę i ponownie zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *