Składniki:
- 700 g mięsa krabowego
- 700 g serka śmietankowego
- ¾ szkl startego parmezanu
- Łyżeczka zmiażdżonego czosnku
- ¼ szkl posiekanych szalotek
- pieprz
- 1/3 szkl posiekanego estragonu
- ½ łyżeczki suszonej papryki w płatkach
- 250 g makaronu muszle
- 2 pomidory
- starty parmezan
- Sos:
- 4 szkl tłustej śmietany
- 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
- 2 łyżeczki posiekanych szalotek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Do dużej miski włożyć mięsa kraba, serek śmietankowy, parmezan, czosnek oraz szalotki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku papryką, estragonem i pieprzem.
Następnie makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
W między czasie do rondelka wlać śmietanę.
Dodać posiekany czosnek oraz szalotki.
Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu aż objętość sosu zgęstnieje o połowę.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego.
Natomiast ugotowane muszle napełnić farszem i układać w naczyniu żaroodpornym.
Zalać je resztą sosu i wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 20 minut.
Przed podaniem posypać startym parmezanem i posiekanymi pomidorami.