Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola z boczkiem Natalii

 

Składniki:

  • 450 g suchej białej fasoli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • cebula
  • 25 dag boczku
  • 1/3 szkl melasy
  • ¼ szkl cukru
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu

Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia wymienić wodę na świeżą, dodać sodę oczyszczoną i gotować około 10 minut.
W między czasie na dnie naczynia żaroodpornego rozłożyć plasterki cebuli,.
Na cebuli rozłożyć boczek a na nim odcedzoną fasolę.
Wywar z gotowania fasoli wymieszać cukrem, musztardą, melasą, solą oraz pieprzem.
Wylać na fasolę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni pod przykryciem na około 6 godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *