Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w śmietanie z pieczarkami Danuty

 

Składniki:

 

  • ½ szkl masła
  • ½ szkl mąki
  • 2 szkl bulionu z kury
  • ¾ szkl chudej śmietany
  • 2 żółtka
  • ½ szkl posiekanych papryczek pimento
  • 1 szkl pokrojonych w plastry pieczarek
  • ¼ szkl posiekanej i blanszowanej papryki
  • 3 szkl ugotowanego kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki sherry
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Masło roztopić w kąpieli wodnej po czym dodać mąkę i gotować jeszcze minutę.
Wówczas dodać śmietanę oraz bulion i całość doprowadzić do wrzenia.
Trzymać na ogniu około 15 minut po czym zdjąć z ognia.
Dodać pimento, pieczarki, roztrzepane żółtka, kurczaka oraz paprykę.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sherry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *