Składniki:
- ½ szkl masła
- ½ szkl mąki
- 2 szkl bulionu z kury
- ¾ szkl chudej śmietany
- 2 żółtka
- ½ szkl posiekanych papryczek pimento
- 1 szkl pokrojonych w plastry pieczarek
- ¼ szkl posiekanej i blanszowanej papryki
- 3 szkl ugotowanego kurczaka pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki sherry
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Masło roztopić w kąpieli wodnej po czym dodać mąkę i gotować jeszcze minutę.
Wówczas dodać śmietanę oraz bulion i całość doprowadzić do wrzenia.
Trzymać na ogniu około 15 minut po czym zdjąć z ognia.
Dodać pimento, pieczarki, roztrzepane żółtka, kurczaka oraz paprykę.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sherry.