Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka grecka na kwaśno

Składniki:

  • 2 szkl czerwonego octu winnego
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • 2 szkl białego wina
  • 1 kg pieczarek
  • 16 zielonych oliwek
  • 24 greckie oliwki
  • 12 ząbków czosnku
  • 12 szalotek
  • 2 łyżeczki estragonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 8 liści sałaty
  • 4 dymki
  • 2 marchewki
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2 cytryny

Sposób wykonania:
Do rondelka wlać ocet winny, oliwę z oliwek oraz białe wino.
Doprowadzić do wrzenia i gotować aż połowa płynu odparuje.
Wówczas wrzucić pokrojone pieczarki, zielone i greckie oliwki, posiekany czosnek, szalotki, estragon oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 6 minut.
Po tym czasie zestawić z ognia i ostudzić.
Rozłożyć warzywa na talerze wyłożone liśćmi sałaty.
Posypać posiekana dymką, marchewką, natką pietruszki oraz udekorować cząsteczkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *