Składniki:
- 45 dag tofu
- ¼ szkl soku z cytryny
- ¼ szkl sosu tamari
- 6 łyżek wody
- ¼ szkl przecieru pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 4 ząbki czosnku
- 8 zielonych cebulek
- zielona papryka
- czerwona papryka
- 45 dag pieczarek
- 2 łyżeczki oleju
- 1 szkl prażonych orzechów nerkowca
- 3 szkl białego ugotowanego ryżu
Sposób wykonania:
Sok z cytryny wymieszać z sosem tamari, przecierem pomidorowym, wodą, miodem, imbirem oraz czosnkiem.
Powstałą marynatą zalać tofu pokrojone w kostkę, delikatnie wymieszać i odstawić na noc.
Następnego dnia na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i paprykę.
Wówczas wrzucić tofu razem z marynatą w której się moczył.
Dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu do zagotowania, wówczas zdjąć z ognia, wrzucić orzechy i wymieszać.
Podawać z ugotowanym ryżem.