Składniki:
- 8 jabłek
- 3 łyżki cukru granulowanego
- ¼ zmielonych goździków
- ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
- Sok z ½ cytryny
- 1 szkl mąki
- 1 szkl migdałów
- 1 szkl jasnego brązowego cukru
- 1/8 łyżeczki soli
- 120 g niesolonego masła
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne po czym dodać do nich cukier, sok z cytryny, 2 łyżki mąki, goździki oraz cynamon.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy.
Następnie mąkę wymieszać z brązowym cukrem, masłem oraz solą, następnie dodać uprażone na patelni migdały.
Całość dokładnie wymieszać i rozłożyć na jabłkach.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez 1 godzinę.