Składniki:
- 25 dag kaszy kuskus
- 25 dag cielęciny bez kości lub piersi kurczaka
- 1 jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki migdałów
- 7 dag rodzynek, suszonych moreli i suszonych śliwek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki tymianku i bazylii
- 1 goździk
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso i smażyć 5 minut, stale mieszając. Wlać 1/4 szklanki wody, mięso oprószyć pieprzem i dusić na małym ogniu 20 minut. Migdały sparzyć, obrać i pokroić w paski. Owoce umyć, osączyć, usunąć z nich pestki (z jabłka – gniazda nasienne). Śliwki i morele pokroić w paski, a jabłko obrać i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać miód, owoce, goździk i sól. Dusić na małym ogniu 20 minut, do miękkości. Pod koniec duszenia wyjąć goździk, dodać tymianek, bazylię, masło i wymieszać. Kuskus zalać w misce posolonym wrzątkiem (tak aby woda była 1cm ponad kaszą).
2 comments for “Kuskus orientalny”