Składniki:
- 2 kg szynki bez kości
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżki majeranku
- sól, pieprz do smaku
Ciasto chlebowe:
- 25 dkg mąki żytniej
- 25 dkg mąki pszennej
- 5 dkg drożdży
- szklanka mleka
- jajko
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy
- sól
Sposób wykonania:
Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i pieprzem, odstawić do lodówki na 4 godziny. Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w 100 ml letniego mleka. Do miski przesiać obie mąki, dodać szczyptę soli. Mąki wymieszać, dodać drożdże, odstawić na 30 minut. Gdy rozczyn wyrośnie, wbić do miski jajko, wlać resztę mleka i wyrobić ciasto, dodać pod koniec troszkę oliwy. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm , na środku położyć szynkę i zlepić brzegi ciasta. Ułożyć na blaszce, odstawić na ½ godziny i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.