Składniki:
• 1 kg cebuli
• 3 dag suszonych grzybów (lub 20 dag świeżych)
• 10 dag ryżu
• 3 jaja
• 10 dag tłuszczu
• 2 dag mąki
• 0,125 l śmietany
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Suszone grzyby albo świeże umyć, udusić, posiekać. Ugotować ryż, wymieszać z grzybkami, dodać jaja, sól, pieprz do smaku. Cebule jednakowej wielkości obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej wody, obgotować, odsączyć i wydrążyć środki. Napełnić je nadzieniem z ryżu. Napełnione cebule ułożyć w płaskim rondlu lub prodiżu i zalać sosem. Tłuszcz lekko zrumienić z rozprowadzić wywarem z grzybów, zagotować, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.