Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spód pizzy o smaku czosnkowym

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki tartego parmezanu
  • ½ łyżeczki przyprawy włoskiej

Sposób przyrządzenia:
Suche składniki dokładnie wymieszać, dodać wodę i dokładnie wyrobić ciasto aż uzyskamy jednorodną pulchną masę. Ciasto przykryć czystą lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować  spody pizzy o dowolnym kształcie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 7 minut aż ciasto lekko się przyrumieni. Nie wykorzystane spody można owinąć folią aluminiową i zamrozić.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *