Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Okoń z patelni

Składniki:

    • 50 dkg świeżych okoni
    • sól, pieprz
    • ¼ szklanki mąki pszennej
    • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki oleju


    Sposób przyrządzenia:

    Świeże, nie przesuszone ryby dokładnie oskrobać, wypatroszyć pozostawiając głowę ryby, ponacinać ostrym nożem boki ryby. Usunąć łuki skrzelowe i oczy. Dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Mąki wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i masło. Każdą rybkę obtoczyć w mieszance mąki i smażyć na gorącym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Usmażone obsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z dodatkiem cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *