Ośmiornica to drapieżny głowonóg o 8 ramionach spiętych błoną. Najczęściej można je spotkać w rejonach raf koralowych w mocno zasolonych morzach. Znane jest około 250 gatunków żyjących współcześnie, tylko część z nich jest jadalne. Ośmiornice jak to drapieżniki żywią się rybami i skorupiakami.
W Polsce ośmiornice w handlu są dostępne zamrożone lub mocno schłodzone w lodzie. Tusza ośmiornicy składa się z ramion, głowy i części środkowej. Najsmaczniejsze są ramiona, ale i głowy odpowiednio oczyszczone można spożywać. Część środkową radzę odrzucić. Sprawianie głowy jest pracochłonne i trudne więc i ją w zasadzie można uznać za mało przydatną w kuchni. W krajach śródziemnomorskich ośmiornice przed przygotowaniem do spożycia są mocno rozbijane tłuczkiem lub poprzez wielokrotne uderzanie o twarde podłoże. Jednak zamrożenie na dwa do czterech dni w zupełności wystarczy. Należy wspomnieć o jeszcze jednej zasadzie, mięsa ośmiornicy przed przyrządzeniem się nie soli gdyż posolone twardnieje i po przyrządzeniu ma konsystencję gumy.
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi