Składniki:
-
- 4 udka z kurczaka bez skóry
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek pora /biała część/
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- żelatyna
- kilka kropel soku cytrynowego
Sposób przyrządzenia:
Udka i włoszczyznę ugotować do miękkości w 1 litrze wody. Wyjąć udka i warzywa, a wywar przecedzić, doprawić do smaku solą i pieprzem, zakwasić kilkoma kroplami soku z cytryny, dodać do wywaru dwukrotnie więcej żelatyny niż jest na opakowaniu i dokładnie ją rozpuścić. Mięso oddzielić od kości i ułożyć w foremce, przekładając pokrojoną włoszczyzną. Na końcu ułożyć pokrojone w plastry jajka i całość zalać schłodzonym wywarem, włożyć do lodówki. Podawać z białym pieczywem.