Składniki:
• 80 dag wołowiny bez kości
• 1/2 kalafiora
• 1/4 kg groszku zielonego (mrożonego)
• cebula
• 2 marchewki
• 2 – 3 łyżki oleju
• 1/4 kostki masła
• łyżka tymianku
• 1/2 pęczka koperku
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Koperek opłukać, drobno posiekać, a potem starannie utrzeć z masłem, solą i pieprzem.
Z ziołowego masła uformować wałeczek, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki.
Cebulę obrać, posiekać. Wymieszać z tymiankiem, olejem solą i pieprzem. Mięso umyć, pokroić w sporą kostkę i obtoczyć w mieszance ziół i cebuli. Mięso zawinąć w folię, przełożyć do koszyczka, wstawić do garnka z wrzątkiem.
Gotować na parze 45 minut. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Marchew oskrobać, umyć i pokroić w słupki.
Kalafior, marchew i groszek dołożyć do mięsa. Wszystko razem gotować jeszcze 15 minut.
Ugotowane mięso rozwinąć z folii. Podawać z masłem ziołowym i warzywami.