Cykl – przep[isy mistrzów
Składniki:
(6 porcji)
- Polędwica wołowa – 0,5 kg
- Makaron tagliatelle – 150 g.
- Ser gorgonzola – 50 g.
- Pomidory koktajlowe – 12 szt.
- Mozarella – 100 g.
- Śmietana 30% – 150 ml
- Świeża bazylia i rozmaryn
Marynata:
- czosnek
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- białe wino
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę pokroić w plastry i marynować przez 10-15 minut, a następnie usmażyć.
Pomidory nafaszerować mozarellą i zapiec w piecu konwekcyjno-parowym.
Tagliatelle ugotować al dente. Gorgonzolę podgrzać na patelni, dodać wino, śmietanę i sok z cytryny. Do sosu wrzucić makaron.
Autor: Katarzyna Żurawska