Składniki:
• 1/2 kg polędwicy wołowej
• 4 pomidory (1/2 kg)
• 1/2 czerwonej papryki
• 1/2 zielonej papryki
• 2 duże cebule
• 2 ząbki czosnku
• 1 kawałek świeżego imbiru (długości około 2 cm)
• 4 łyżki oleju
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1/4 łyżeczki przyprawy chili
• cukier
• sól
marynata:
• 3 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka białego wytrawnego wina
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka mąki kukurydzianej.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 2-centymetrowe kostki. Składniki marynaty połączyć, dodać 1 łyżkę wody, włożyć mięso, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.
Cebulę pokroić w talarki, imbir i czosnek drobno posiekać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć mięso 1 minutę, a następnie odsunąć na brzeg. Na pozostałym oleju podsmażyć przez 2 minuty cebulę, czosnek i imbir. Dodać paprykę, pomidory i dusić 10 minut. Doprawić kurkumą, chili, cukrem i solą. Wołowinę włożyć ponownie na patelnię, zagrzać i zaraz podawać, najlepiej z ryżem i ogórkiem konserwowym.