Składniki:
• 250 gramów polędwicy
• 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka drobno posiekanej cebuli i łyżka słodkiego białego wina
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 2 łyżki jasnego oleju sojowego
• 1 jajko
• 4 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3/4 szklanki oleju sojowego
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka grubo tłuczonego białego pieprzu.
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić na cienkie małe plasterki, przełożyć do miski z cebulą, posypać imbirem, skropić winem, 2 łyżeczkami oleju; całość wymieszać i odstawić na 30 minut.
Jajko roztrzepać dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną, przelać do naczynia z mięsem, wymieszać.
Patelnię żeliwną rozgrzać wraz z olejem, wrzucać plasterki polędwicy, smażyć nie dłużej niż 2 minuty, odstawić na chwilę, znów krótko podsmażyć.
Polędwicę wyjąć na sitko, odsączyć z oleju, układać na ogrzanych talerzach, skrapiając każdą porcję olejem sezamowym.
Podawać jako dodatek do innych dań.