Składniki:
• 250 g dorsza (lub innej białej ryby)
• 100 g mąki
• 2 łyżeczki suszonego czosnku
• ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
• sól do smaku
• drobno posiekana papryczka chili
• 3 posiekane cebulki sałatkowe (z szczypiorem)
• 1 posiekany pomidor
• 1 roztrzepane jajko
• woda
• pieprz do smaku
• olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Namocz w wodzie dorsza, co najmniej przez 5 godzin, kilkakrotnie zmieniając wodę. Podziel rybę na małe kawałeczki. W miseczce wymieszaj razem wszystkie składniki, dodaj wodę tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta do racuchów.
Usmaż na złoty kolor na oleju (2-3 minut na każdej stronie). Podawać z pieczywem i sałatką.
1 comment for “Jamajskie placki rybne”