Składniki:
• 2 białka
• 80 g cukru
• 250 ml śmietany kremówki
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 4 łyżki półwytrawnego sherry
• 50 g mielonych migdałów
• 250 g agrestu
• 250 g truskawek
• 4 łyżki syropu malinowego
• 2 łyżki posiekanych pistacji
• truskawki i rurki waflowe do dekoracji
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, cienką strużką wsypując cukier. Śmietanę ubić. Do piany z białek kolejno dodać bitą i gęstą śmietanę, sherry i migdały. Masę przełożyć do foremek i wstawić do zamrażarki na 3 – 4 godziny.
Owoce oczyścić, opłukać i osączyć. Syrop podgrzać, włożyć agrest i dusić 3 – 4 minuty. Truskawki pokroić na małe kawałki, wymieszać z agrestem i cukrem waniliowym, wystudzić.
Deser wyłożyć na talerzyki, udekorować pistacjami, truskawkami i rurkami waflowymi, podawać z owocami.