Składniki:
- 25 dkg makaronu kolanka
- 6 średnich jabłek
- 10 dkg suszonych śliwek
- ½ szklanki startego żółtego sera
- 4 łyżki masła
- szczypta sproszkowanych goździków
- szczypta cukru
- sól
- tłuszcz do foremki
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Jabłka umyć, osuszyć ,usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plastry. Śliwki namoczyć około 6 godzin i w tej samej wodzie gotować 20 minut, podzielić na ćwiartki . Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, doprawić do smaku solą, goździkami i cukrem, zapiekać pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 160 stopni C, zdjąć przykrycie, posypać żółtym starym serem i jeszcze przez 15 minut zapiec.